nabeschouwing verkiezingen

Het is natuurlijk populair om nu een paar bedenkingen bij de verkiezingsuitslag neer te pennen, en ik zal de schare bloggers die dit doe maar even aanvullen.

Mijn observaties :

  • Hoewel het klimaatthema toch is uitgespeeld tijdens de verkiezingen, en dan specifiek ook de sluiting van de kerncentrales, blijkt toch dat de invloed hiervan op de verkiezingen klein of waarschijnlijk omgekeerd was. De groenen hebben er zeker niet van kunnen profiteren. Waarschijnlijk leeft het toch onvoldoende bij de mensen, of hebben ze zelfs schrik dat er geen elektriciteit zou zijn ’s nachts of als het windstil is.
  • Ik vrees dat de SP-a te veel naar een intellectuele, alternatieve partij (richting spirit) aan het evolueren is. Ze lijken daarmee te vervreemden van hun klassieke achterban.
  • Het succes van lijst dedecker en behoud van open VLD verbazen. Vooral ook omdat de peilingen dit niet voorzien hadden. Misschien dat een groot deel van de onbesliste kiezer uiteindelijk twijfelden of ze blauw (of blauw-zwart) zouden stemmen tov een andere keuze. Uiteindelijk is het toch een blauwe variant geworden.
  • Misschien dat er een deel kiezers die een “foert” stem willen geven toch voeldoende inzicht hebben om niet op Vlaams-Belang te stemmen. Hiervan heeft lijst dedecker waarschijnlijk kunnen profiteren. Ik vrees dat er maar weinigen het programma eens hebben bekeken, want dat is volgens mij maar heel dunnetjes.
  • Het verhaal van CD&V, waarbij alleen in “algemene termen waar iedereen voor is” wordt gesproken heeft zijn effect niet gemist. Een programma lijkt vanaf heden overbodig.
  • Het Vlaams-Belang moet dringend eens mee regeren. Niet dat ik dat eigenlijk wil, maar het cordon sanitaire werkt alleen in hun voordeel. Zij zijn de enige partij die kunnen beweren dat ze hun beloftes nooit gebroken hebben. Ze hebben nu eenmaal nooit de kans gehad. Spijtig dat zulks wel het regeren een tijd onmogelijk maakt. Ik zelfs dat de partij die het aandurft een deel van de VB kiezers zal overnemen. Dat is ook wat in Oostenrijk gebeurd is. Uiteindelijk is het inderdaad een schande dat de mening van een deel van de kiezers a priori uitgesloten worden.
  • Op de lijst een paar volledig onbekende partijen ontdekt, zoals “cap“. Ze lijken nochtans een paar interessante programmapunten te hebben. Anderzijds vergroten ze natuurlijk alleen de versnippering aan de (toch al heel klein geworden) linkerzijde.
Geplaatst in bedenking