Afgelopen zondag was het “legendarische bomenwandeling” in Wijgmaal. Dit is weerom een wandeling die georganiseerd is door van natuurpunt.
De titel klonk veelbelovend, maar ik had geen idee wat er zo “legendarisch” zou zijn aan die bomen wandeling, of wat ik me bij “legendarische bomen” zou moeten voorstellen. Als ik dan toch iets moest verwachten, dan eerder bomen die in de locale geschiedenis een rol gespeeld hebben.
Het was dus niets van dit alles. Het was een aangename wandeling in het natuurgebied waarbij er regelmatig bij een boom (of een enkele keer een struik) gestopt werd, en verteld werd welk (bij)geloof de verschillende volkeren hadden bij die boom. Enkele van de verhalen waren :
- een knotwilg zou je ’s nachts kunnen opslokken door zijn schors te openen en je ering te vangen
- als je een liesbreuk hebt moet je drie nagels in een knotwilg slaan. Als de nagels volledig verroest zijn is je liesbreuk genezen
- vele bomen werden beticht van aan te hangen met de duivel of heksen
- één van die bomen (de sleedoorn) produceert prachtige wit bloesems om zijn onschuld duidelijk te maken
- diezelfde sleedoorn “vangt” soms muizen en insecten op zijn doornen. Deze worden erop geprikt door een vogel
- de roos wordt natuurlijk gelinkt aan Aphrodite (Grieken) en Venus (Romeinen)
- de eik was een van de (voor deze toch weinige) bomen die niet aan het kwade gelinkt werd
- en nog zovele andere
Het was dus weer een boeiende wandeling waarbij natuur en natuurbeleving gecombineerd werd met andere dingen zodat iedereen die mee stapt wel iets kan opsteken, of je nu al veel van de natuur kent of (nog) niet.
Leuk! Zulke verhalen hebben wel wat, zoals de verhalen van vroeger over heksenvervolging en dergelijke ook zo heerlijk kunnen zijn omdat dat de tijdsgeest zo duidelijk maakt. Soort sprookjes eigenlijk. 🙂 Leuk dat er zo’n wandelingen bestaan, en er iemand is die al die dingen uitzoekt!