Een recent “fenomeen” in het Vlaamse politiek landschap is lijst dedecker. Een van de dingen waar zij voor pleiten is de zogenaamde “vlaktaks”. De bedoeling is een heel sterke vereenvoudiging van de belastingen en alles herleiden tot één percentage van (volgens hun voorbeeld) dertig percent.
Dit wordt in de debatten volledig weggelachen door de “concurrenten” want het zou alleen ten voordele zijn van de hoge inkomens. Dit wordt door hun lijsttrekker tegen gesproken, maar ze laten hem niet de kans het uit te leggen. Spijtig, want ik wil de uitleg wel eens horen. Ik heb dan ook eens op hun site gekeken, maar niks gevonden.
Ik kan me er echter wel iets bij inbeelden. Ze willen alle aftrekposten afschaffen. Dit is sowieso niet slecht voor de allerlaagste inkomens. Die hebben niks om iets van af te trekken. Sommige posten, zoals pensioensparen en aftrekken van een hypotheek zijn ook alleen voor de hogere middenklasse nuttig. De anderen hebben geen geld over om te sparen of kunnen zich toch geen huis permitteren.
Voor de “aller-rijksten” komen de belastingsvoet van 50% en nog eens 16% RSZ hard aan (totaal 57%, komt trouwens nog gemeentetaks bij). Maar wie zijn dat? Mensen die echt veel verdienen, hebben in veel gevallen vooral inkomens uit kapitaal (geld of aandelen), of innen hun loon via een vennootschapsconstructie. In het eerste geval passeert er niks via de belastingsbrief (enkel 15% onroerende voorheffing), en in het laatste kan de belastingsdruk herleid worden tot ongeveer 36% (onder een hoop voorwaarden). Zij kunnen dus al een hoop “optimalizeren”.
Bij de zoektocht naar de standpunten van LDD zijn echter wel een paar interessante dingen verschenen (hopelijk blijven de links werken)
- afschaffen belasting op isolerende materialen en bewezen energie-efficiënte apparaten
- gezinsuitkeringen zoals kinderbijslag, de pensioenen, maar ook dividenden uit pensioenfondsen belastingsvrij
- geen ondernemingssubsidies behalve voor starters en onderzoek en ontwikkeling
Ze beweren ook dat sommige landen die het slechtste scoren voor de Kyoto normen (en dus niet willen volgen), het meeste investeren in hernieuwbare energie [bron].
Ik hop eigenlijk dat bovenstaande punten door anderen worden overgenomen, want die lijken mij heel goed. Verder heb ik echter in hun programma ook wel een hoop nono’s gevonden. Toch al één lijst minder om uit te kiezen.