natuurbeheer – weetjes

Het heeft even geduurd eer ik ertoe kom, maar in de cursus natuurbeheer die ik gevolgd heb zijn er verschillende kleine dingetjes gezegd die me zijn bijgebleven. Ik kan ze niet funderen (heb zelfs niet geprobeerd), maar vermoed toch dat de informatie betrouwbaar is.

  • Er valt jaarlijks evenveel meest uit de lucht (in de regen) als er in de jaren 50 door de boeren op het land werd gedaan.
  • Er is ooit een onderzoek geweest waarbij mensen in het ziekenhuis die uitkeken op een boom vergeleken werden met patiënten die uitkijken op een muur. Met zicht op een boom mochten de patiënten een dag eerder naar huis.
  • Bij het maaien van weilanden worden veel dieren afgeslacht. Meestal wordt van buiten naar binnen gemaaid, waardoor de dieren steeds verder naar het centrum vluchten om de maaibalk te ontwijken. Helemaal op het einde volgt dan een slachtveld. Dit kan eenvoudig opgelost worden door van binnen naar buiten te maaien. Op die manier kunnen de dieren vluchten naar aanpalende stukken land.
  • sporkehout is een soort boom/struik die het hele jaar door bloemen en/.of bessen heeft, heel goed voor de dieren.
  • bomen van streekeigen genetisch materiaal bieden veel meer opportuniteiten voor de natuur om te ontwikkelen. Er kunnen zo verschillende andere planten en/of dieren gebruik maken van die bomen om zelf te ontwikkelen. Uitheemse soorten staan eerder alleen en verworden meestal niet tot een klein ecosysteem. Als je bomen koopt kan je best een attest vragen (meer info te verkrijgen bij INBO).
  • fruitbomen van streekeigen merken zijn beter bestand tegen ongedierte en dergelijke, meer info bij de boomgaarden stichting.
  • muggen zijn de oorzaak van de vogeltrek. Zo vliegen ze naar de Scandinavische landen omdat er daar veel eten (muggen) zijn.
  • De belangrijkste oerbossen in Europa die er nog zijn, zijn te vinden in Engeland en Polen.
  • Er is voor de bijen en andere insecten die van nectar leven een tekort aan aan eten. Veel van de bloemen die je vindt in tuinen zijn gekweekt om mooie grote bloemen te hebben, maar geven weinig nectar. De grootte van de bloem is niet relevant voor de hoeveelheid nectar. Je merkt dit trouwens omdat sommige bloemen veel insecten aantrekken en andere helemaal niet.
Geplaatst in bomen / natuur