om te gaan kiezen, moet je een keuze maken

Zondag zijn het verkiezingen. Tot op heden ben ik er nog niet 100% uit welk bolletje ik zal kleuren, maar de dingen beginnen steeds sterker in één bepaalde richting te wijzen.

Er zijn natuurlijk een paar problemen. Heel belangrijk is uiteraard het programma. Probleem hierbij is natuurlijk dat elke partij wel een paar standpunten heeft die ik kan steunen (sommige partijen wel heel weinig standpunten). Maar er is ook altijd wel iets waarmee ik absoluut niet akkoord ben. Dus moet je kiezen.

Je moet kiezen voor prioriteiten. Welke punten, welke argumenten vind ik nu belangrijker. Welke kunnen misschien uitgesteld worden, of voor welke is mijn mening minder uitgesproken en kan ik argumenten vinden voor andere visies.

Ik hecht echter ook een groot belang aan de geloofwaardigheid van een partij. Het gedrag uit het verleden, de uitspraken die gedaan worden over andere partijen of de eventuele persoonlijke aanvallen op collega politici hebben echter ook een grote invloed op mijn keuze. Er zijn partijen waarvoor ik nooit zal stemmen door hun standpunten, maar er zijn ook partijen waarvoor ik niet zal stemmen door hun houding, of door de houding van hun kopstukken.

Verder heeft ook de duidelijkheid van de standpunten een invloed. Als een partij te vaag blijft, te veel “in het midden van het bed” wil blijven, dan stoort me dat ook, en dat helpt niet om mijn stem te krijgen.

Uiteindelijk is het niet eenvoudig. Er worden weer veel beloftes gedaan, maar slechts weinige zullen duidelijk waargemaakt worden. Deels omdat het verkiezingen zijn en er dus onrealistische beloftes gedaan worden. Deels omdat er nu eenmaal altijd samen moet geregeerd worden, zeker op federaal niveau, en het dus niet evident is om het eigen (partij) standpunt door te drukken.

Het zal spannend worden. Ik zal een keuze moeten maken tussen drie partijen, drie partijen die elk goede standpunten hebben, die elke goede politici hebben, die echter elk ook een paar nadelen hebben. Ik heb nog een paar dagen om verder te twijfelen. Het zal geen andere partij worden, dat is zeker, en één partij heeft op dit moment toch wel veel beter kaarten dan de andere twee, maar als er iemand nog een joker heeft, dan is het nu het moment om deze in te zetten.

Geplaatst in Uncategorized