hoop

Er is nog hoop. Er is de laatste jaren veel meer aandacht voor de milieugevolgen van onze geïndustrializeerde levensstijl. Dat is hoognodig en heel goed. Maar is is ook een hoop zever bij.

Zo worden we platgeslagen met berichten dat een groot deel van de C02 vervuiling (de vermeende oorzaak van de opwarming van de aarde) veroorzaakt zou zijn door de winden van de koeien. We mogen al blij zijn dat ze nog niet over de de menselijke vertering spreken, we zijn toch ook met meer dan 5 miljard ondertussen.

Neen dat kan volgens mij de oorzaak niet zijn. Dat is CO2 neutraal, wat de planten hebben opgenomen tijdens de groeifase komt weer vrij bij vertering of verrotting. Op die manier geen nieuwe CO2 in de lucht. Met de verbranding van fossiele CO2, die gedurende duizenden of miljoenen jaren zijn opgenomen uit de lucht en opgeslagen in de aarde creëren we echter wel een hoop extra CO2.

Willen we de opwarming van de aarde stoppen, of zelfs deels terugdraaien, dan moeten we dus enerzijds het vrijgeven van extra CO2 stoppen en eventueel zelfs een deel terug uit de groeien/rotten cyclus halen.

Gelukkig zijn er voor beide hoopgevende onderzoeken bezig.

Er wordt al jaren gesproken om te rijden op waterstof in plaats van fossiele brandstof. Dit heeft als fantastische voordeel dat er enkel water wordt uitgestoten. Problematisch is echter dat de productie van waterstof een heel laag rendement haalt. Uit onderzoek blijkt echter dat er mogelijk efficienter waterstof dan electriciteit kan opgewekt worden uit zonnecellen.

Dit onderzoek is echter mogelijk nog hoopgevender. Er worden maar bruikbare resultaten verwacht binnen 15à20 jaar, maar dit kan zowel voor het milieu als voor de olieproblematiek een oplossing geven. Het zou mogelijk zijn brandstof aan te maken door met behulp van zonneënergie de CO2 uit de lucht op te nemen en om te zetten in methanol of diesel.

Voor alle duidelijkheid, niet dat we ineens niet meer moeten proberen zuinig te zijn met het milieu. Het zal nog lang duren eer deze onderzoeken toepasbaar zijn en we moeten zorgen dat het tegen dan nog niet te laat is. Maar dit soort research toont wel aan dat de situatie niet hopeloos is.

Geplaatst in bomen / natuur