energie audit

Ons huis is niet van de jongste. Het is in 1978 gebouwd (valt dus eigenlijk wel mee, ben zelf ouder), en blijkbaar was het belang van isoleren toen nog niet zo ingeburgerd (laat staan verplicht).

We wisten als dat muren en dak niet echt geïsoleerd zijn, en het was mij al opgevallen dat de verwarming een paar graden hoger moet gezet worden bij wind of regenweer om binnen toch een zeker comfort te behouden.

Dus hebben wij contact genomen met een expert om een en ander eens door te lichten. We zijn uitgekomen bij sei (de man heet “Wannes”, dat moet wel in orde zijn) en hebben daar veel advies gekregen.

Hiervoor was een bezoekje nodig, waarbij het huis werd geïnspecteerd, bijgestaan door een infrarood camera en een blowdoor . De camera is nuttig om te zien waar er warmteverlies is of koude tocht binnen kan. De blowdoor is een zware ventilator die in een deur geplaatst wordt om zo een onderdruk te creëren en alle luchtgaten makkelijker voelbaar te maken. Dit is een simulatie van windkracht 4 buiten en ik kan zeggen, het werd snel kouder.
Er zijn een hoop dingen geconstateerd, waaronder de volgende :
– De voordeur laat veel warmte door, meer zelfs dan de ramen ernaast. Op het infrarood beeld kon je duidelijk de tekening zien in de voordeur en dat er meer warmte doorgelaten wordt op de plaatsen waar de deur dunner is.
– De ramen (hoewel ze dubbel glas zijn) kunnen veel beter. Het veschil is zodanig groot dat vervanging ten zeerste werd aangeraden.
– De garagepoort laat veel warmte door. Dat was voor mij opvallend daar dit een koude (niet opgewarmde) ruimte is. Het infrarood beeld liet duidelijk zien dat er meer warme door de poort verloren gaat dan door de voordeur. Het kan nuttig zijn om de garage als koude ruimte uit het huis uit te sluiten. Alternatief is een beter isolerende poort.
– De achterdeur laat veel tocht binnen (vooral onder de deur). Het is mogelijk om in de deur een plaat in te bouwen die naar beneden schuift als de deur gesloten is (om zo lichtdicht af te sluiten).
– De deuren naar garage en kelder, en waarschijnlijk ook best de deur naar beneden, zouden vervangen kunnen worden door goed afsluitende, isolerende deuren. Dit voorkomt dat het hele huis opgewarmd moet worden.
– Alle ramen die geopend kunnen worden en alle deuren hebben kieren en kunnen niet luchtdicht gesloten worden.
– De rolluikkasten laten vrij veel warmte door. In de living valt het mee (hout isoleert beter dan verwacht, mijn brikoleerwerk was zo slecht nog niet), maar er zijn kieren (en luchtstroming naar het plafond). Boven is het erger.
– Boven in de bureau zijn de hoeken aan de straatkant tegen de grond heel koud. Dit zijn koudebruggen die waarschijnlijk mede veroorzaakt worden door het beton van het terras.
– De verwarming in de living zijn circulatiesystemen, maar staan heel dicht tegen de vensterbanken die er volledig over hangen. Deze worden dan wel verwarmd, maar zijn zelf koudebruggen want verbonden met de buitenmuur.
– Hoewel de buitenmuur een spouw heeft, zijn er op vele plaatsen betonelementen die deze spouw opvullen (vensterbanken living, terras bureau,…). Het opvullen van de spouw met isolerend materiaal heeft hierdoor maar zeer beperkt nut.
– De koepel in de living presteerd relatief goed (voor een koepel), maar er zit wel een luchtlek in.
– Als je de ramen en deuren luchtdicht maakt, moet je rekening houden met luchtcirculatie. Beter een specifiek systeem met warmerecuperatie installeren dan roosters in de ramen te voorzien.

Geplaatst in Uncategorized