Kopenhagen

Hier in ons gezinnetje proberen we sowieso om met respect voor het milieu te leven, maar mede door de berichtgeving rond de klimaattop van enkele weken geleden in Kopenhagen, is het duidelijk dat elk van ons meer moet doen. De scenario’s over de gevolgen van de opwarming van de aarde zijn uiterst onrustwekkend, en als we niet allemaal ons best doen, ziet het er niet goed uit voor onze oude dag en onze kinderen.

Tijdens de conferentie heeft De Morgen een klimaat-editie gepubliceerd waarin ze tips geven wat we kunnen doen, en de winst in CO2 uitstoot :

– condensatieketel : -9%

Die hebben we al.

– dakisolatie : -8%

We wisten al dat het voor ons nuttig zou zijn om het dak te isoleren, maar de hoge kosten (wij hebben een plat dak en langs binnen isoleren is geen optie) hebben ons laten beslissen dit uit te stellen. We zullen er echter werk van maken in 2010. En als ze dan toch bezig zijn, gaan we ineens ook de ramen vervangen waardoor ons huis nog energie zuiniger zal worden. Verdere mogelijkheden (verbouwen tot energie-zuinige woning) overwegen we wel, maar zal afhangen van de kosten.

– pendelen met fiets en openbaar vervoer ipv wagen : -8%

Mijn lieve schat gaat altijd met de trein, en ikzelf probeer mijn verplaatsingen naar Gent (tweemaal per week) zo veel mogelijk ook per trein (en vouwfiets te doen). Is trouwens best handig, want ik kan onderweg nog een beetje werken waardoor ik ondanks de langere reisduur toch tijd win. Onze locale verplaatsingen (naar onthaalmoeder, bakker etc) doen we grotendeels ook per fiets of te voet. Ik geef toe dat het grotendeels een gewoonte is om de auto te nemen, en de laatste maanden lukte het toch al vrij goed om dit af te leren.

– energie efficiënte wagen met minder dan 105 gram C02/km : -8%

Onze gezinswagen produceert 109g CO2/km. Op het moment van aankoop (anderhalf jaar geleden) was dit de zuinigste grotere wagen. Ik hoop dat onze andere wagen (die voor eerder kortere verplaatsingen gebruikt wordt) nog even bruikbaar blijft en dan mogelijk te vervangen door een elektrische auto (als die er zijn, want dat lijkt voorlopig nog niet evident).

Ik probeer ook het brandstof verbruik van de auto te beperken door niet ecologisch te rijden (defensief en niet te snel).

– energie-efficiëntie verhogen : -4%

Waarschijnlijk kunnen we hier nog wel beteren. We hebben wel al grotendeels spaarlampen en proberen de thermostaat goed te regelen. Vooral voor mijn werk (computers die dag en nacht draaien) zijn er waarschijnlijk verbeteringen mogelijk. Ook zou het vervangen van een oude diepvries mogelijk nuttig zijn, het plaatsen van folie achter verwarmingselementen,…

– overschakelen op groene stroom : -4%

Hebben we reeds. Ik ben steeds verbaasd dat er niet meer mensen die stap zetten. Het is eenvoudig (een formulier invullen) en kan geld besparen (zie vergelijking op site VREG).

– geen retourvliegticket naar Barcelona : -3.5%

Bij het boeken van mijn volgende werktrip naar Groot Brittannië had ik waarschijnlijk beter voor de Eurostar gekozen. Ik zal er volgende keer proberen rekening mee te houden.

– tweemaal per week geen vlees eten : -3%

We eten niet alle dagen vlees. Ik leer hier vooral uit dat het niet alleen voor de gezondheid, maar ook voor het milieu beter is minder vlees te eten. Ik heb onlangs nog een fietser gesproken waar de diëtiste voor een 4000kcal dieet het advies gaf maar 100g vlees te eten bij de warme maaltijd. Voor een normaal dieet zal dit dan ook wel volstaan.

– geen droogtrommel : -3%

Als je groene stroom verbruikt, maakt dit dan ook een verschil?
We gebruiken de droogtrommel zeker niet altijd, maar met een klein ventje in huis is het zeker in de winter soms heel lastig zonder.

– streek en seizoensgebonden producten kopen : -2%

Hier kunnen we zeker nog veel beter doen.

– zonnepaneel plaatsen : -1.5%

Een zonneboiler hebben we al. Photovoltaïsche zonnecellen plannen we niet op korte termijn (en maakt het eigenlijk nog een verschil als je groene stroom gebruikt). Gezien het grotere belang voor zowel milieu als ons comfort gaan we op korte termijn focussen op het beter isoleren van onze woning. De rest zien we later wel.

Er zijn trouwens verschillende sites waarop je meer info kan vinden over de ecologische voetafdruk, en extra tips over mogelijkheden om ook jouw uitstoot te beperken.

climatechange.be

voetzoekers

ecolife

Maar we moeten ook andere milieuvriendelijke maatregelen in het oog houden, het eindigt niet bij CO2 uitstoot. Dus laten we ook (blijven) afval recycleren, milieuvriendelijke wasproducten gebruiken,…

We kunnen allemaal veel meer doen. Het moet niet altijd geld kosten, het moet niet ten koste gaan van ons comfort. In vele gevallen gaat het over bewustzijn, over gedragswijzigingen. In vele gevallen kan het ons zelfs gewoon leuk zijn (eens extra wandelen of fietsen), of geld besparen (groene stroom).

Doe dus ook mee, help mee aan een beter milieu voor ons en onze kinderen.

Geplaatst in bedenking, bomen / natuur