muggen

We hebben vanavond, bij de cursur natuurbeheer, een kleine bijdrage geleverd voor het natuurbehoud in België. En voor een stukje ook juist niet.

Gezien het zwoele weer van de laatste dagen, was zowat iedereen voorstander om de cursus in open lucht te laten plaatsvinden. Het opstellen van de projector was wel niet evident, maar is uiteindelijk wel gelukt.

Het was natuurlijk te verwachten, maar uiteindelijk werden we daar ter plaatse opgegeten door de locale muggen kolonie. Toegegeven dat die het niet allemaal hebben overleefd (waren trouwens wel heel grote exemplaren, niet echt vergelijkbaar met de de normale slaapkamer mug).

Net zoals bij voorbeeld dazen, zijn het bij de muggen alleen de vrouwtjes die steken. De mannetjes proberen zich vooral te laten gelden door het zoemen (de vrouwtjes daarentegen maken geen geluid). In tegenstelling tot wat je zou vermoeden eten muggen helemaal geen bloed. Ze leven op nectar en stuifmeel. De vrouwtjes zuigen echter bloed op om eitjes te kunnen leggen. Op die manier kunnen ze de eitjes ineens voldoende voedingsstoffen meegeven om een ook weer tot volwassen mug te evolueren.

Wij hebben dus als cursusgroep bijgestaan tot het leggen van een hele hoop eitjes zodat er weer een pak muggen kunnen bijkomen.

Dit lijkt natuurlijk helemaal niet leuk, want er zullen weer vrouwtjes bij zijn, die ons weer kunnen steken. Vanuit ecologisch standpunt is dit echter wel heel belangrijk. De muggen zijn bij voorbeeld in grote mate mede verantwoordelijk voor de vogeltrek. Sommige soorten trekken elke zomer naar het hoge noorden om daar het vele voorradige voedsel te verorberen, de muggen dus.

Dus alle muggen rond zeg maar de Zweedse fjorden, laten een hoop trekvogels ook bij ons passeren zodat ook wij  van die vogels, hun kleurenpracht en gezang kunnen genieten.

En dan kunnen ze bij hun passage over Malta of door Frankrijk gewoon afgeschoten worden door plezier-jagers… Maar dat is dan weer een heel ander verhaal.

Geplaatst in bomen / natuur